Ενα blog για όσα συμβαίνουν στον αθλητισμό και όσα απασχολούν έναν αθλητικό δημοσιογράφο.

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Ομάδα - σημείο αναφοράς στο ευρωπαϊκό μπάσκετ



Η πορεία της ελληνικής οικονομίας, του ελληνικού αθλητισμού και της ελληνικής κοινωνίας δεν μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε ότι θα βλέπουμε για αρκετά ακόμη χρόνια έναν "ακριβό" Παναθηναϊκό και έναν "ακριβό" Ολυμπιακό στο μπάσκετ. Ισως γι' αυτό να έχει μεγαλύτερη αξία αυτό το ρεσιτάλ μπάσκετ από τον Ομπράντοβιτς, τον Διαμαντίδη και τους υπόλοιπους. Αυτό που πέτυχε ο Παναθηναϊκός απέναντι στην Μπαρτσελόνα δεν είναι απλά ιστορικό. Είναι και πολύ διδακτικό. Διότι τούτη τη φορά τα κατάφερε δίχως ακριβότερο ρόστερ από αυτό της τελευταίας πρωταθλήτριας Ευρώπης. Κι έδωσε με αυτό τον τρόπο ακόμη μεγαλύτερη διάρκεια σε αυτό το φαινόμενο που έφτιαξε στην διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών. Αυτή είναι και θα είναι μια ομάδα - σημείο αναφοράς σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Για πάντα.

Ο Κούγιας και ο φωτογράφος...



Σε κάθε ευκαιρία, όπως έχω πει, δίνω τον λόγο σε εσάς, τους αναγνώστες αυτού του blog. Εκρινα ότι αξίζει τον κόπο να φιλοξενήσω στις «Σημειώσεις» το μήνυμα που μου απέστειλε ένας από τους αυτόπτες μάρτυρες, σύμφωνα με τον ισχυρισμό του, του επεισοδίου του Αλέξη Κούγια με οπαδούς του Απόλλωνα στη Ριζούπολη. Διαβάστε λοιπόν…

«Σε σχέση με το επεισόδιο σε βάρος του κ. Κούγια, χρήσιμο είναι να σας παρατεθεί η άποψη ενός θεατή του αγώνα. Κι αυτό γιατί δυστυχώς υπάρχει στρεβλή ενημέρωση και δημιουργούνται έτσι παραμορφωτικές εικόνες.
Ο κ. Κούγιας ήρθε στο γήπεδο συνοδευόμενος από τον προπονητή της ομάδας του. Δέχτηκε στην αρχή κάποιες χλιαρές αποδοκιμασίες (λόγω -μεταξύ άλλων - της παλαιότερης δήλωσής του ότι ο Απόλλων είναι "βρώμικη ομάδα"), αλλά συνέχισε απτόητος χαμογελώντας ειρωνικά και κάθισε ανάμεσα στους φιλάθλους του Απόλλωνα.
Τα προβλήματα άρχισαν όταν μαζί με τις λεκτικές αποδοκιμασίες συνεχίστηκαν τα ειρωνικά χαμόγελα του κ. Κούγια και κυρίως όταν ο προπονητής του κ. Φυντάνης (αστυφύλακας το επάγγελμα) απάντησε στις αποδοκιμασίες βρίζοντας με χυδαίο τρόπο. Η όποια εξέλιξη ήταν αναπόφευκτη.
Δυστυχώς ο κ. Κούγιας κατά την προσφιλή του τακτική πήγε σ' ένα γήπεδο "εκκλησία", για να δημιουργήσει κλίμα ενόψει του αγώνα Παναχαικής-Απόλλωνα την επόμενη εβδομάδα. Μάλιστα είχε φέρει μαζί του και φωτογράφο για να καλύψει τα όποια συμβάντα!!
Προφανώς ήλπιζε ότι οι αντιδράσεις θα περιορίζονταν σε κάποιες λεκτικές αποδοκιμασίες. Ατυχώς - για όλους - ο σχεδιασμός του απεδείχθη λανθασμένος.
Και όμως αυτός ο άνθρωπος προσπαθεί να μας πείσει ότι θα εξυγιάνει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Κρίμα...

Γιώργος Ζερβός

Πολιτικός Επιστήμονας

Υ.Γ. Χρήσιμο θα είναι σε μια μελλοντική έρευνα της εφημερίδας σας να ασχοληθείτε με το παράνομο στοίχημα και το πρωτάθλημα του Νοτίου Ομίλου της Γ' Εθνικής (ή όπως αλλιώς λέγεται..)

Ο οδηγός για την αδειοδότηση του ποδοσφαίρου

Στην "Εξέδρα" έχουμε επιλέξει να επιμείνουμε να παίρνουμε το ελληνικό ποδόσφαιρο στα σοβαρά. Παρουσιάσαμε λοιπόν στο σημερινό φύλλο όλα όσα πρέπει κανείς να γνωρίζει σχετικά με τις υποχρεώσεις των ομάδων προκειμένου αυτές να εξασφαλίσουν το σήμα κυκλοφορίας στο επόμενο πρωτάθλημα, δηλαδή την άδεια συμμετοχής.

Την ίδια ώρα βεβαίως έχουμε αρχίσει να αντιλαμβανόμαστε ότι οι ΠΑΕ ψάχνουν τα παράθυρα και η ομοσπονδία δεν αποκλείει την πιθανότητα να τα ανοίξει ή να τα κρατήσει ανοιχτά προκειμένου να δώσει στις ομάδες χρόνο και ευκαιρία να πείσουν ότι πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής στο επόμενο πρωτάθλημα.

Η "Εξέδρα" θα συνεχίσει να παρακολουθεί αυτή την υπόθεση, της αδειοδότησης. Μαζί με όλα τα παράξενα που συμβαίνουν στις ομάδες που δεν πληρώνουν. Συνεχίζουμε πιστοί στη δέσμευσή μας να παρουσιάζουμε την αληθινή διάσταση του ποδοσφαίρου.

Ο καθηγητής Ομπράντοβιτς



Στο σημερινό φύλλο της «Εξέδρας» έγραψα τις σκέψεις μου πάνω στο φαινόμενο Ζέλικο Ομπράντοβιτς, το οποίο απασχολεί αυτές τις μέρες Ισπανούς, Αγγλους, Ιταλούς, που τον παρατηρούν να παρουσιάζει μια ευρωπαϊκή ομάδα υψηλών προδιαγραφών μολονότι αυτή ζει στο καθόλου ανταγωνιστικό ελληνικό πρωτάθλημα.

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Η μεγάλη μαγκιά του Νίκου Μαχλά



Εγραψα σήμερα στην "Εξέδρα" για τη μαγκιά του Νίκου Μαχλά. Για όλη αυτή την προσπάθεια που κάνει προκειμένου να βοηθήσει τον ΟΦΗ να πατήσει και οικονομικά στα πόδια του, και να επιστρέψει άμεσα στη Superleague. Ολο αυτό που κάνει ο Μαχλάς έχει μεγαλύτερη σημασία ακριβώς επειδή το κάνει για τον ΟΦΗ και στον ΟΦΗ, κι όχι σε ένα σύλλογο της Αττικής ή της Θεσσαλονίκης.

Το ροκ στον Παναθηναϊκό θα έχει συνέχεια



Στο σημερινό φύλλο της «Εξέδρας» έγραψα τις σκέψεις μου πάνω σε αυτό που συμβαίνει στον Παναθηναϊκό αυτή την εποχή. Η εκτίμησή μου είναι ότι αυτό το ροκ θα συνεχιστεί για μήνες. Δεν είμαι βέβαιος αν η λύση θα δοθεί εγκαίρως, δηλαδή προτού φτάσει ο Παναθηναϊκός στην ημέρα που θα αναγκαστεί να χαμηλώσει τις προδιαγραφές του ρόστερ του επειδή δεν θα του φτάνουν τα χρήματα που θα έχει στο ταμείο και τα βιβλία της ΠΑΕ.

Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Η καλύτερη ιδέα για την ΑΕΚ!



Εχω κουραστεί να ακούω το «να φύγουν αυτοί, οι αμέτοχοι», «να βρουν αυτοί λύση», «να τα πληρώσουν και να βρουν άλλον», κι άλλα τέτοια ωραία σχετικά με την προοπτική της ΠΑΕ ΑΕΚ. Δεν έχω ακούσει από κανέναν, μα από κανέναν μια πρόταση που να πείθει για την προοπτική της. Αναρωτιέμαι αν πράγματι υπάρχει. Διότι όποια σκέψη κι αν κάνει κανείς για τη δημιουργία προοπτικής ανάκαμψης, αυτή ξεκινά με την «αν ο κόσμος υποστηρίξει μαζικά τη νέα προσπάθεια» υπόθεση. Και δεν βλέπω κανέναν στην κοινωνία της ΑΕΚ με έρεισμα και ικανότητα να εμπνεύσει.

Βάζω λοιπόν αυτό το γκάλοπ, και ζητώ από οποιονδήποτε αναγνώστη έχει, να προτείνει, να γράψει μια ιδέα. Ιδέα κανονική όμως. Ρεαλιστική. Όχι του τύπου αυτών που ανέφερα παραπάνω. Αν έχετε ιδέα, γράψτε τη σε ένα κείμενο 300 λέξεων και στείλτε τη για να την κρεμάσω στο blog. Θα είναι μια αρχή. Θα έχω συναντήσει κάποιον που έχει μια ιδέα για το πώς μπορεί να δημιουργηθεί προοπτική να ξαναγίνει ΑΕΚ η ΑΕΚ.

Τρία χρόνια "Εξέδρα των σπορ"

Στο σημερινό φύλλο της "Εξέδρας" έγραψα σχετικά με την συμπλήρωση τριών χρόνων από την ημέρα που κρεμμάστηκε στα σχοινιά το πρώτο φύλλο αυτής της εφημερίδας. Τρία δύσκολα χρόνια, γεμάτα αγώνα για δημοσιογραφία.

Συνεχίζουμε την προσπάθεια να εξελίξουμε, σε περιεχόμενο και δυνατότες, την "Εξέδρα" και το exedra.gr. Κυρίως όμως προσπαθούμε, σε μια πολύ δύσκολη εποχή, να συνεχίσουμε να κάνουμε δημοσιογραφία. Σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη.

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Ντροπή της ΕΠΟ αυτό που έκανε στον ΠΑΟΚ!



Εγραψα στο exedra.gr το αυτονόητο, ότι αυτή η απόφαση της ΕΠΟ ντροπιάζει το ποδόσφαιρο, διότι είπε, με πράξεις και παραλείψεις, προς τον ΠΑΟΚ ότι δεν τον αντιμετωπίζει ως ίσο με τις υπόλοιπες ομάδες.

Ένα ψηφιακό multimedia περιοδικό για τον στίβο

Κυκλοφόρησε σήμερα ένα ψηφιακό περιοδικό, αφιερωμένο στη ζωή και τη δράση του στίβου. Ένα multimedia μέσο, το οποίο δίνει στον αναγνώστη τη δυνατότητα να «παίξει» με τις σελίδες του, να δει videos και γραφήματα, να περιηγηθεί σε αυτό με τη χρήση τεχνολογικών ευρημάτων και βοηθημάτων.

Οσοι αγαπάτε τον στίβο έχετε πολύ καλούς λόγους να ξεφυλλίσετε το eStivoz Magazine. Οι υπόλοιποι μπορείτε να το αντιμετωπίσετε ως την πρώτη άφιξη ψηφιακής εμπλουτισμένης τεχνολογικά έκδοσης στα αθλητικά media. Ένα περιοδικό που δεν χρειάζεται να τυπωθεί, αφού η ψηφιακή έκδοση υπερτερεί της έντυπης.

Το θεώρημα της επτάδας; Αξία ανεκτίμητη

Στο σημερινό φύλλο της "Εξέδρας" έγραψα για "το θεώρημα της επτάδας", ένα βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη και είχα την τύχη να το διαβάσω αυτές τις μέρες. Μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες του σύγχρονου ελληνικού αθλητισμού, ο Γιώργος Μαυρωτάς των 5 Ολυμπιακών Αγώνων, μας έκανε ένα πολύ μεγάλο, πολύ ακριβό δώρο. Εβαλε σε ένα βιβλίο όλη τη σοφία και τη γνώση που του έδωσε το ταξίδι των περίπου 25 ετών στον αθλητισμό, στο πόλο.

Εντελώς τυχαία η δημοσίευση αυτού του σημειώματος ήρθε την ημέρα της κατάθεσης της Κατερίνας Θάνου και της νέας απουσίας του Κώστα Κεντέρη από το δικαστήριο, στο οποίο προσπαθούν να δικαιολογήσουν το κάζο του 2004.

Εύχομαι με όλη μου την ψυχή αυτό το βιβλίο να πέσει στα χέρια όλων των πιτσιρικάδων που σκέφτονται αν αξίζει ή όχι να αφοσιωθούν στον αθλητισμό. Εύχομαι να πέσει και στα χέρια των γονιών που προβληματίζονται σχετικά με το αν αξίζει ή όχι τον κόπο να στείλουν και να στηρίξουν το παιδί τους στην ενασχόληση με τον αθλητισμό. Θα είναι πολύ τυχεροί αν το διαβάσουν.

Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Το μεγαλύτερο γκάλοπ και η δυναμική του ποδοσφαίρου



Αυτή, που έληξε πριν από λίγες ώρες, ήταν η μεγαλύτερη, σε συμμετοχή, ψηφοφορία που έχει γίνει μέχρι σήμερα στο blog μου. Ψήφισαν 3401 άνθρωποι, για να απαντήσουν στην "ποια ομάδα επιθυμείτε να δείτε στην Superleague;", ερώτηση. Δεν είναι έκπληξη που το περίπου 70% ψήφισε τον ΟΦΗ, διότι η δυναμική και η ιστορία του είναι της πρώτης, όχι της δεύτερης κατηγορίας του ποδοσφαίρου. Είναι όμως έκπληξη που τόσοι άνθρωποι βρήκαν λόγο να επισκεφθούν ένα blog για να ψηφίσουν. Δείχνει πόσο ασχολούνται με το ποδόσφαιρο και την αγαπημένη τους ομάδα. Δείχνει πόσο μεγάλη απήχηση θα είχε το πρωτάθλημα, της πρώτης, της δεύτερης, της τρίτης κατηγορίας, αν αυτό έπειθε περισσότερο τον μέσο Ελληνα ότι αξίζει να ασχολείται πολύ μαζί του.

Στην "Εξέδρα" δίναμε εξαρχής σημασία στο πρωτάθλημα της Β' Εθνικής. Και σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να το κάνουμε. Με την ελπίδα να το δούμε να αλλάζει εικόνα και να ξαναγίνεται πρωτάθλημα κανονικού ποδοσφαίρου.

Σας ευχαριστώ πολύ για τη συμμετοχή στα γκάλοπ που κάνω σε αυτό το blog. Είναι ένα σημαντικό βοήθημα στην προσπάθειά μου να αντιλαμβάνομαι καλύτερα τις αντιλήψεις, τις σκέψεις και την εντύπωση των φίλων των σπορ για όσα συμβαίνουν στα σπορ.

Απροετοίμαστη Εθνική, χωρίς leaders




Στο σημερινό φύλλο της Εξέδρας έγραψα για την χθεσινή κακή εικόνα της Εθνικής ομάδας, την πιο προβληματική που μας έχει παρουσιάσει ο Φερνάντο Σάντος από την ημέρα που την ανέλαβε.

Αυτή είναι μια "χαμηλών τόνων" Εθνική ομάδα. Δίχως κάποιον με την ικανότητα να την παρασύρει με το πάθος και την ορμή του. Κι είναι μεγάλο πρόβλημα αυτό. Το βρήκαμε ήδη μπροστά μας. Τη γλιτώσαμε χθες, αλλά θα το ξαναβρούμε. Και η λύση δεν είναι προφανής. Διότι η Εθνική ζει χωρίς leaders και τούτη η γενιά δεν έχει. Μόνο η επόμενη. Αλλά θα περάσει καιρός προτού γίνουν, πάρουν το θάρρος μέσα από τις παραστάσεις για να γίνουν leaders παιδιά σαν τον Παπασταθόπουλο.

Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Εικόνα ξένη με την Football league από το «Γεντί Κουλέ»



Εγραψα στο exedra.gr όσα μου άφησε το ΟΦΗ – Παναιτωλικός, που παρακολούθησα το μεσημέρι. Ένα παιχνίδι που στεκόταν άνετα στην τρέχουσα Superleague, από δύο ομάδες που πρέπει να βρεθούν στην Superleague.

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Μια εφημερίδα που δεν καταργείται από το Internet




Τέσσερις μέρες πριν από την συμπλήρωση των πρώτων τριών ετών της ζωής της, η "Εξέδρα" παρουσίασε σήμερα ακόμη ένα πολύ καλό φύλλο, καθαρό δείγμα εντύπου στην ψηφιακή εποχή.

Με μια πολύ καλή έρευνα, από τον Ηλία Αλεξόπουλο για τον αθλητισμό στα χρόνια της Επανάστασης, με στοιχεία κα ντοκουμέντα που δεν βρίσκει κανείς με μια απλή αναζήτηση στο google.

Με μια συνέντευξη του Αλέξη Κούγια στον Κώστα Πλιάτσικα, από την οποία προκύπτουν σοβαρά στοιχεία και αποκαλύψεις, μαζί με καταγγελίες για το casetagate.

Mε τεχνικές αναλύσεις των δύο αγώνων της Euroleague από τον Μάνος Μανουσέλη, έναν προπονητή που συμμετείχε στην προηγούμενη Euroleague.

Με μια εφημερίδα γεμάτη προβλέψεις για το στοίχημα. Με αθρογραφία και αναλύσεις που σκάβουν σε μεγαλύτερο βάθος και πλαισιώνουν τα ρεπορτάζ που παρουσιάζουν την ζωή όλων των ομάδων, όλων των αθλημάτων.

Με φύλλα σαν το σημερινό η "Εξέδρα" δείχνει στον αναγνώστη της ότι δεν είναι μια εφημερίδα που καταργείται από τα websites και το internet. Ότι είναι μια εφημερίδα της εποχής, όχι της προηγούμενης.

Η ακριβή ζωή της ΑΕΚ με δανεικά




Στο σημερινό φύλλο της Εξέδρας έγραψα για την ακριβή ζωή με δανεικά που έκανε, σαν την Ελλάδα η ΑΕΚ και για την πιθανότητά της να ζήσει ξανά με την αλήθεια και να βρει κουράγιο, όραμα, πίστη και υπομονή για να ξαναγίνει ΑΕΚ.

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Η υπόσχεση της "Εξέδρας" προς τους φίλους του ΟΦΗ

Η αφορολόγητη football league

Όπως σημείωσα στην προηγούμενη ανάρτηση, η «Εξέδρα» έχει την … κακή συνήθεια να ψάχνει, να αναδεικνύει και να μην καταπίνει όσα συμβαίνουν στη ζωή του ποδοσφαίρου. Στο σημερινό φύλλο ασχοληθήκαμε με την … αφορολόγητη football league, δηλαδή το πρωτάθλημα στο οποίο συμμετέχουν ομάδες – εταιρείες που δεν έχουν φορολογική ενημερότητα.

Θυμάμαι πολύ πρόσφατα οπαδούς της Αναγέννησης Καρδίτσας να μας «εγκαλούν» να ασχοληθούμε λίγο με αυτές τις ομάδες. Η «Εξέδρα» προσκόμισε σήμερα ακόμη μια απόδειξη, για να τις βάλει ο αναγνώστης δίπλα σε όλες τις προηγούμενες, που έχει μαζέψει στη διάρκεια των 3 ετών της ζωής αυτής της εφημερίδας. Αποδείξεις που τεκμηριώνουν τον ισχυρισμό ότι η «Εξέδρα» δεν φοβάται να φωτίσει τα πραγματικά, τα σοβαρά προβλήματα του ποδοσφαίρου.

Η προσπάθεια του ΟΦΗ και το αξίωμα ανόδου του Λεβαδειακού



Το σημερινό μου κείμενο στην «Εξέδρα» σχετικά με την προσπάθεια του ΟΦΗ και την … βεβαιότητα ότι ο Λεβαδειακός θα … λάμψει στα play off της football league διαπιστώνω, μέσα από τα μηνύματα που δέχομαι, ότι βρίσκει σύμφωνους τους περισσότερους εκ των αναγνωστών.

Στην «Εξέδρα» θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε όσο πιο στενά είναι δυνατόν την φανταστική football league.

Η "Ερευνα" για το χθες, το σήμερα και το αύριο του χρέους




Είχα την τύχη να δω την "Έρευνα" του Παύλου Τσίμα. Ακόμη ένα ρεσιτάλ ερευνητικής δημοσιογραφίας, που ανοίγει ματιά, αφτιά, κεφάλι. Που εξήγησε κατανοητά τα πώς και τα γιατί της κρίσης. Που άφησε τον τηλεθεατή με την απογοήτευση που προκαλεί η συνειδητοποίηση της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα. Ίσως να 'ναι καλύτερα να κόψει και το mega αυτές τις εκπομπές, του Παύλου Τσίμα, του Σταύρου Θεοδωράκη, να το γυρίσει κι αυτό στα big brother, να συνεχίσουμε, οι Έλληνες, να κοιμόμαστε ήσυχοι.

Σοβαρεύομαι: αναζητήστε την εκπομπή, όσοι τη χάσατε.

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Η στεναχώρια του ΟΦΗ για τον Λεβαδειακό



Εχω λάβει μια σειρά από μηνύματα από φίλους και παράγοντες του ΟΦΗ, σχετικά με ένα κείμενο που έγραψα στο χθεσινό φύλλο της «Εξέδρας», πάνω στο γκάλοπ που είναι σε εξέλιξη στο blog μου.

Ο βασικός λόγος για τη στεναχώρια που μου μεταφέρουν είναι η εκτίμησή μου ότι θα ανέβει ο Λεβαδειακός. Σκοπεύω να εξηγήσω όσο πιο κατανοητά μπορώ αυτή την εκτίμησή μου στο αυριανό φύλλο της «Εξέδρας». Μαζί με μια αναφορά στην υπόθεση του ΟΦΗ.

Θεωρώ όμως ότι δεν υπάρχει ανάγκη να γράψω το αυτονόητο: ότι δεν μπορεί να γίνει σύγκριση ανάμεσα στο νόημα ύπαρξης του ΟΦΗ στη Superleague με το νόημα ύπαρξης του Λεβαδειακού. Μπορεί κανείς να συγκρίνει την ιστορία και τη δυναμική του ΟΦΗ με αυτή του Λεβαδειακού, τον οποίο φτάνει να μην θέλει στον τόπο του ούτε ο νομός του;

Χαίρομαι πολύ και ευχαριστώ για τα μηνύματα. Χαίρομαι που αντιλαμβάνεστε ότι η «Εξέδρα» δίνει σημασία και ασχολείται με τις ομάδες της επαρχίας και δεν περιορίζεται στην κάλυψη της ζωής των μεγάλων ομάδων.

H ανησυχία της ΑΕΚ για την αδειοδότηση



Εγραψα στο σημερινό φύλλο της «Εξέδρας» για την προσπάθεια που κάνουν οι νυν ιδιοκτήτες της ΠΑΕ να βρουν έναν νέο χρηματοδότη για την ΑΕΚ, αλλά και σχετικά με την ανησυχία που υπάρχει στην κοινωνία των ΑΕΚτσήδων μπροστά στον κίνδυνο να μην πάρει η ΑΕΚ άδεια συμμετοχής στις διοργανώσεις της επόμενης σεζόν.

Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Ο παπάς που πουλούσε ο Χιμένεθ



Το Σάββατο δήλωνε έτοιμος να κάνει την ΑΕΚ όσο μεγάλη την διαβάζει στα βιβλία και την ακούει στις αφηγήσεις. Το βράδυ της Κυριακής τα βρήκε με την Ερκουλες και ζήτησε, σύμφωνα με τους Ισπανούς, από τον Αδαμίδη να τον αποδεσμεύσει για να φύγει και να επιστρέψει στην Ισπανία για να την αναλάβει άμεσα και να τη σώσει. Θα ‘θελα να ‘ξερα πώς νιώθουν αυτοί που κατάπιναν αμάσητα τα όσα άκουγαν από τον Μανόλο Χιμένεθ. Και πώς νιώθει αυτός που τον έβαλε σε αυτό τον δρόμο, να παραμυθιάζει τους ΑΕΚτσήδες και να τους πουλά αγάπη.

Εχουν δει πολλούς προπονητές, πολλών ειδών, τα μάτια μου. Τέτοια υποκριτική ικανότητα όμως δεν έχω ξανασυναντήσει. Υποκλίνομαι.

Η γνώση του Euroleague basket από την "Εξέδρα"



Ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός δίνουν σήμερα ίσως τις πιο σοβαρές μάχες για την πρόκριση στο final four της Βαρκελώνης. Οι μπασκετόφιλοι ετοιμάζονται να παρακολουθήσουν σήμερα δύο μεγάλα παιχνίδια. Και η "Εξέδρα", χάρη στον Μάνο Μανουσέλη, τους προσφέρει σήμερα όλη τη γνώση που θα τους βοηθήσει να παρακολουθήσουν και να κατανοήσουν καλύτερα τα παιχνίδια που θα δουν.

Ο Μάνος Μανουσέλης έχει παραδώσει σήμερα στους αναγνώστες μια τεχνική ακτινογραφία των αντιπάλων των ελληνικών ομάδων. Οπως θα τις παρέδιδε αν ήταν μέλος του τεχνικού τιμ της μιας ή της άλλης ομάδας. Μέσα από τα κείμενά του ο αναγνώστης μαθαίνει καλύτερα το μπάσκετ του σήμερα. Και μια χάρτινη εφημερίδα επιβεβαιώνει το νόημα της ύπαρξής της στο 2011.

Ο Βαλβέρδε και οι μεταγραφές




Έχει ταβάνι ο Ερνεστο Βαλβέρδε; Κι αν ναι, αυτό είναι η κατάκτηση του ελληνικού πρωταθλήματος; Πόσες και τι μεταγραφές χρειάζεται ο Ολυμπιακός για το Champions League; Σε αυτές τις FAQ προσπάθησα να απαντήσω στο σημείωμά μου στο σημερινό φύλλο της Εξέδρας.

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Ούτε να την πλήρωνε, την ΑΕΚ, ο Ολυμπιακός...



Είχα τελειώσει το κείμενό μου στην "Εξέδρα" προτού αρχίσει τις δηλώσεις του ο Ερνέστο Βαλβέρδε στη συνέντευξη Τύπου. Με άφησε πολύ ικανοποιημένο η διαπίστωση ότι ο Ισπανός προπονητής έκανε παρόμοια ανάλυση με τη δική μου.

Μεγάλωσε ο Ολυμπιακός, μίκρυνε η ΑΕΚ



Αυτός ο θρίαμβος του Ολυμπιακού είχε μεγάλο νικητή. Ονομάζεται Ερνέστο Βαλβέρδε και έχει τον πολιτισμό και την κουλτούρα για να διαχειριστεί έναν τόσο μεγάλο θρίαμβο. Με την ανωτερότητα και την ταπεινότητα του πρωταθλητή, όχι με τους κομπασμούς και τις μικροπρέπειες του τυχαίου, του μικρού. Τον καιρό που όλοι οι άλλοι μιλούσαν, εκείνος δούλευε. Τον καιρό που οι συνάδελφοί του έκαναν πολιτική ακόμη και με τις επιλογές της ενδεκάδας και της δεκαοκτάδας, ο Ισπανός έλεγε ναι στην απόκτηση του "επικίνδυνου" Τζιμπούρ και του έδινε, σε χρόνο dt, την ευκαιρία να ενσωματωθεί και την εμπιστοσύνη για να πρωταγωνιστήσει.

Αυτή η ξεφτίλα έχει μεγάλο ηττημένο. Ονομάζεται Μανόλο Χιμένεθ και δεν είχε την εμπειρία και την αντίληψη, για να διαβάσει και να προλάβει ένα κακό που ερχόταν. Οι δημοσιογράφοι είχαμε εδώ και καιρό διαπιστώσει και επισημάνει ότι αυτή η ΑΕΚ, από την κορυφή μέχρι τα νύχια της, συμπεριφέρεται σαν μικρή ομάδα. Φτάνει ο πρόεδρός της να μπαίνει στο πούλμαν για να πανηγυρίσει το ... ιστορικό κατόρθωμα, την πρόκριση επί του ΠΑΟΚ στον τελικό. Στην ιστορία των μεγάλων ομάδων δεν υπήρξε πρόεδρος που μπήκε στο πούλμαν για να πανηγυρίσει ούτε με τρόπαιο στο χέρι, όχι μόνο με ένα εισιτήριο για συμμετοχή στον τελικό στα χέρια. Ο πρόεδρος μαζί με τον γενικό αρχηγό μίκρυναν κι άλλο την ΑΕΚ το βράδυ της περασμένης Τετάρτης. Και το χειρότερο είναι ότι δεν το κατάλαβαν. Θα έπρεπε όμως να το καταλάβει ο προπονητής. Αυτός που ζει την ομάδα και την προετοιμάζει ψυχικά και νοητικά για το επόμενο παιχνίδι. Δυστυχώς για την ΑΕΚ όμως ο Χιμένεθ δεν κατάγεται από μεγάλη ομάδα. Για την Σεβίλλη δεν ήταν ντροπή να φάει 6 γκολ από τη Ρεάλ. Ο Χιμένεθ δεν θα ντρεπόταν να βγει την επόμενη μέρα από το σπίτι του. Διότι η φανέλα που φορούσε και έπειτα υπηρετούσε ήταν ελαφριά. Δεν είχε στην Ισπανία το βάρος που έχει η φανέλα της ΑΕΚ στην Ελλάδα.

Ο Χιμένεθ μπορούσε να προλάβει το κακό ακόμη και στο Καραϊσκάκη, μετά το 3-0. Αντί να ζητήσει οπισθοχώρηση για να προστατευτεί όμως εκείνος έκανε τη μεγάλη αλλαγή, με τον Λυμπερόπουλο, για να πάει για την ανατροπή. Κι ας ήξερε ότι εκείνη τη στιγμή έπαιρνε το ρίσκο μιας πολύ βαρύτερης ήττας. Στη δική του ζυγαριά όμως το 6-0 ζυγίζει πολύ ελαφρύτερα από όσο ζυγίζει στη ζυγαριά της ΑΕΚ. Τώρα που το κατάλαβε, είναι πολύ αργά.

Αυτή η ιστορική 6αρα μεγάλωσε, αγωνιστικά, αυτή την έκδοση του Ολυμπιακού, τη σημερινή. Εβαλαν παράσημο στο στήθος τους ο προπονητής και οι ποδοσφαιριστές. Εγραψαν ιστορία. Αυτή η 6αρα μίκρυνε κι άλλο αυτή την έκδοση της ΑΕΚ, την πιο φτωχή της νεότερης ιστορίας της. Με αυτή τη νοοτροπία που έχει, η ΑΕΚ δεν έχει πιάσει ακόμη πάτο.

Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Ολυμπιακός – ΑΕΚ: Η ιστορία της πρώτης αναμέτρησης στη σημερινή «Εξέδρα»



Η «Εξέδρα», στο σημερινό της φύλλο, παρουσίασε την ιστορία της πρώτης αναμέτρησης του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ και στον πρώτο επίσημο αγώνα μεταξύ τους. Παρουσιάζοντας φωτογραφίες της εποχής και λεπτομερή στοιχεία των αγώνων. Στο σημερινό φύλλο ο αναγνώστης συναντά και την ιστορία του ’60, τότε που η ΕΠΟ πλακωνόταν για, τι άλλο, τη διαιτησία, τότε που οι παράγοντες του ποδοσφαίρου επέλεγαν να φέρουν ξένους διαιτητές για τις τελευταίες καθοριστικές αγωνιστικές και έφταναν να προβληματίζονται για το αν πρέπει ή όχι να υπάρχει εθνική κατηγορία ποδοσφαίρου.

Το σημερινό είναι ακόμη ένα συλλεκτικό φύλλο για τους ποδοσφαιρόφιλους. Ένα φύλλο που αποδεικνύει ότι ακόμη υπάρχουν σημαντικοί λόγοι για να αγοράζει κανείς μια αθλητική εφημερίδα.

Η ιστορία του ’60 είναι πολύ διδακτική. Ακόμη μια απόδειξη που τεκμηριώνει τον ισχυρισμό ότι η Ελλάδα δεν αποφάσισε ποτέ στη ζωή της να παίξει καθαρό ποδόσφαιρο.

Η Ελλάδα δεν ήθελε ποτέ να παίξει μπάλα




Έγραψα στο σημερινό φύλλο της Εξέδρας όσα με δίδαξε η ανάγνωση μιας ιστορίας του ελληνικού ποδοσφαίρου του 1930. Μιας ιστορίας που εξηγεί και αποδεικνύει ότι η Ελλάδα δεν ήθελε ποτε, επειδή έκρινε ότι δεν τη συνέφερε, να πάρει το ποδόσφαιρο στα σοβαρά και να το προβιβάσει στο επίπεδο που το έχουν φτάσει οι εξελιγμένες, πολιτισμένες ευρωπαϊκές χώρες.

Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Σπέρνουν ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο σε ελληνικό έδαφος



Είναι πολύ καλό μαντάτο για το ελληνικό ποδόσφαιρο που, η μία μετά την άλλη, οι μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες αποφασίζουν να επενδύσουν, να σπείρουν γνώση ποδοσφαίρου στο ελληνικό έδαφος για να κάνουν παραγωγή ταλέντων και να πλάσουν ποδοσφαιριστές. Δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι όλοι οι Ελληνες που μπλέκουν σε αυτές τις δουλειές, τις συνεργασίες με τους ευρωπαϊκούς συλλόγους, έχουν τέτοια αντίληψη, ποδοσφαιρικά και επιχειρηματικά, ή γυρεύουν, τυχοδιωκτικά, μια ευκαιρία για μια καλή αρπαχτή.

Εύχομαι, οι Ελληνες, να μην απογοητεύσουμε τους μεγάλους ευρωπαϊκούς συλλόγους που μας βάζουν μέσα στο επιχειρηματικό πλάνο τους για ανάπτυξη ακαδημιών. Διότι αυτή είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία που δίδεται στους πιτσιρικάδες να διδαχθούν ποδόσφαιρο. Να έχουν μια εμπειρία ευεργετική, την οποία δεν είχαν οι σημερινοί Ελληνες σταρ του ποδοσφαίρου. Ελπίζω να πέφτουν οι σύλλογοι της Ευρώπης σε σοβαρούς Ελληνες επιχειρηματίες του ποδοσφαίρου. Για να εγκατασταθούν και να μείνουν για χρόνια εδώ. Να μη διαπιστώσουν ότι πέφτει το σήμα τους θύμα στυγνής και τυχοδιωκτικής εκμετάλλευσης. Διότι σε αυτή την περίπτωση είναι πολύ εύκολο να βγάλουμε κακό όνομα και σε αυτό το πεδίο του ποδοσφαίρου. Και να πάθουν οι πιτσιρικάδες μεγάλη ζημιά.

Οι Κόκκινοι Βαρκάρηδες: Το ελληνικό ποδόσφαιρο του 1930, δηλαδή το σημερινό...

Ημουν πολύ τυχερός που έφτασε στα χέρια μου το βιβλίο "Οι Κόκκινοι Βαρκάρηδες" του Θανάση Σκρουμπέλου από τις εκδόσεις "Τόπος". Μια ιστορία του ποδοσφαίρου του 1930, μεταπλασμένη λογοτεχνικά από τον συγγραφέα της, γεμάτη με ντοκουμέντα της εποχής, τα οποία έχει διασώσει ο ερευνητής Χρήστος Πιπίνης.

Οταν ξεπερνά κανείς την οργή που νιώθει μπροστά στη διαπίστωση ότι η Ελλάδα ζει σήμερα όσα ζούσε και περνούσε πριν από 81 χρόνια, όταν απαλλαγεί από τον εκνευρισμό που του προκαλεί αυτό το deja vu, παίρνει στα χέρια του, μέσα από την ανάγνωση αυτού του βιβλίου, την ευκαιρία να σκάψει στο βάθος και να αντιληφθεί το νόημα για την κατάσταση του ελληνικού ποδοσφαίρου, του οποίου το σημερινό status είναι χειρότερο εκείνου της εποχής του '30.

Προκαλεί θλίψη η διαπίστωση ότι η Ελλάδα χειρίζεται σήμερα το ποδόσφαιρο με τον ίδιο τρόπο που το χειριζόταν πριν από 81 χρόνια. Το ίδιο συναίσθημα δημιουργεί η διαπίστωση ότι το επίπεδο του Ελληνα ήταν τότε υψηλότερο του σημερινού. Η ιστορία είναι πολύ, πολύ διδακτική. Κι αυτό το βιβλίο θα έπρεπε να πέσει στα χέρια όλων των ποδοσφαιρόφιλων, όχι μόνο των φίλων του Ολυμπιακού.

Νιώθω τυχερός που το διάβασα, σε μισή μέρα. Νιώθω τυχερός που μου διηγήθηκε ο συγγραφέας μια δραματική περίοδο της Ελλάδας και του ποδοσφαίρου, μέσα από τη διήγηση μιας πολιτικής ιστορίας. Σας το συστήνω δίχως δεύτερη σκέψη. Πιστέψτε με, θα πιάσετε πολλές φορές τον εαυτό σας να γελά με τις ομοιότητες εκείνης της εποχής με τη σημερινή.

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Παίζουν με τη νοημοσύνη μας, Μπιτσαξής - Πιλάβιος




Η στάση τους, της διοίκησης του κράτους και του ποδοσφαίρου, καταντά εξοργιστική. Φαντάζομαι ότι το καταλαβαίνουν. Αν δεν το καταλαβαίνουν όμως, ας τους το πούμε (και) εμείς: παίζετε με τα νεύρα των ποδοσφαιρόφιλων σε μια εποχή που είναι σπασμένα τα νεύρα των Ελλήνων.

Ο γ.γ.Α. Πάνος Μπιτσαξής μίλησε το πρωί για παράγοντες του ποδοσφαίρου που δεν μιλούν. Μας άφησε με την εντύπωση ότι υποννοεί ότι φοβούνται να μιλήσουν. Κι εγώ ο αφελής αναρωτιέμαι. Εκείνος δεν ξέρει; Δεν ρώτησε; Δεν έμαθε; Αν ξέρει, γιατί δεν μιλά; Επειδή δεν έχει στοιχεία, επειδή φοβάται να μιλήσει; Κι αν φοβάται εκείνος, γιατί τα βάζει με τους άλλους που, λέει, φοβούνται; Αν φοβάται ο εντεταλμένος της κυβέρνησης, τι να κάνουν οι ιδιώτες;

Ο πρόεδρος της ΕΠΟ Σοφοκλής Πιλάβιος έκανε, λέει, συνέντευξη Τύπου για να τρομάξει τους ιδιοκτήτες των ΠΑΕ, ότι τάχα δεν θα τους δώσει άδεια συμμετοχής στο πρωτάθλημα αν δεν πληρούν τα κριτήρια. Ποιον κοροϊδεύει; Πώς να πείσει όταν στο πρωτάθλημα της Β´ Εθνικής παίζουν ομάδες χωρίς φορολογική ενημερότητα;

Δεν ξέρει τίποτα για τις κασέτες, λέει, ο Μπιτσαξής. Ούτε ο Πιλάβιος. Δεν άκουσαν, δεν είδαν. Ο γενικός γραμματέας δεν άκουσε ούτε τις προκλήσεις των επιχειρηματιών, που του ζήτησαν είτε να ανασκευάσει τα περί ακαταλληλότητας της Superleague, είτε να διευκρινίσει τι εννοούσε με τα υποννοούμενα περί διαφθοράς.

Γιατί μας κοροϊδεύουν; Γιατί δεν σιωπούν τουλάχιστον; Δεν καταλαβαίνουν ότι προκαλούν το δημόσιο αίσθημα; Δεν διαβάζουν τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων; Δεν μπορούν να καταλάβουν ότι ο Έλληνας δεν αντέχει άλλο να παίζουν με τα νεύρα και τη νοημοσύνη του;

Έγραψε ο Μπιτσαξής ότι η Superleague είναι ακατάλληλη να διοργανώσει πρωτάθλημα της προκοπής. Η κυβέρνησή του, που δεν μπορεί να βγάλει άκρη με πέντε - δέκα παράνομους του ποδοσφαίρου, τι είναι;

Είναι τόσο εύκολο να διαλύσει το δημιούργημά του ο ΠΑΟΚ



Εγραψα στο exedra.gr σχετικά με τα όσα ακούω, διαβάζω και αντιλαμβάνομαι για την κατάσταση και τη στιγμή του ΠΑΟΚ. Με την ελπίδα ότι οι πολλοί θα είναι αυτοί που θα αποφασίσουν πού θα πάει ο ΠΑΟΚ. Δεν έχω ιδέα τι σκοπεύει να πράξει ο Ζαγοράκης και αν είναι, υπό αυτές τις συνθήκες, ικανός να το παλέψει εφόσον αποφασίσει να το επιχειρήσει. Ο ΠΑΟΚ όμως παρουσιάζει μετά από καιρό τάσεις αυτοκαταστροφής, τάση να διαλύσει αυτό που έφτιαξε μόνος του την τελευταία περίπου 4ετία. Δικαίωμά του. Αλλά μετά, όταν θα επιστρέψει στο παρελθόν του, θα πρέπει να τα βάλει με τον εαυτό του.

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Η ευκαιρία της ΑΕΚ να θυμηθεί πώς είναι...




Στο σημερινό φύλλο της Εξέδρας έγραψα για την ευκαιρία της ΑΕΚ να σηκώσει τρόπαιο μετά απο 9 χρόνια, για την άξια πρόκριση του Ατρομητου και για τα όσα έκαναν στον ΠΑΟΚ οι οπαδοί του.

Διαιτητές χωρίς εκπαίδευση








Αξίζει να διαβάσετε σήμερα στην Εξεδρα πως βρέθηκαν στη Superleague οι σημερινοί διαιτητές της. Θα φριξετε...



Απεργία με online ενημέρωση...




Ακόμη μια φορά θεατές στο θέατρο του παραλόγου. Θεατές σε ένα έργο που κρίνει τη δουλειά, το μέλλον, την επαγγελματική επιβίωση, την εργασιακή προοπτική εκατοντάδων ανθρώπων. Σε ακόμη μια απεργιακή κινητοποίηση της ΕΣΗΕΑ συμμετέχουν μόνο οι αθλητικές εφημερίδες, σε μια περίοδο που ψάχνουν τρόπο να επιβιώσουν στην ψηφιακή εποχή. Η ΕΣΗΕΑ, που δεν νοιάστηκε ποτέ να βρει τον τρόπο να αναγνωρίσει τα websites, βρίσκει σήμερα το πρόβλημα μπροστά της. Και πληρώνει ακριβά την αδιαφορία που έδειξε για περισσότερα από δέκα χρόνια. Διότι σήμερα αποτυγχάνει παταγωδώς, ειδικά στον αθλητικό Τύπο. Διότι σήμερα λειτουργούν τα websites, τα οποία επισκέπτονται, αθροιστικά, εκατομμύρια Έλληνες. Τι θα συμβεί λοιπόν και σήμερα; Φυσικά δεν θα μείνουν οι Έλληνες χωρίς ενημέρωση. Το μόνο που πετυχαίνει (και) σήμερα η απεργία είναι να πείσει κι άλλους Έλληνες να αφήσουν την χάρτινη εφημερίδα και να προτιμήσουν μια ψηφιακή. Δεν θα βρουν αύριο την εφημερίδα στο περίπτερο. Ε, και; Θα μπουν σε ένα website, θα ενημερωθούν δωρεάν για όλα, και θα παροτρυνθούν να κάνουν το ίδιο και μεθαύριο...

Μόνο στην Ελλάδα, που τα κάνει όλα λάθος, θα μπορούσε να συμβεί και αυτό, να είναι χωρισμένη η δημοσιογραφία σε αναγνωρισμένη και μη αναγνωρισμένη. Μόνο στην Ελλάδα θα συμβεί και αυτό: να κλείσουν εφημεριδες λόγω (και) των απεργιακών κινητοποιήσεων που τους προκαλούν μεγάλη διαρροή εσόδων και οικονομική αιμοραγία.

Μαγκία του, μαγκιά και της ΑΕΚ αυτό που συμβαίνει




Ήμουν ανάμεσα σε αυτούς που πίστευαν, το περασμένο καλοκαίρι, οτι έκανε πολυ καλά που αποφάσιζε να επιστρέψει ο Τραϊανός Δέλλας. Θεωρούσα ότι του χρωστούσε κάτι ακόμη το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ότι χρωστούσε κι εκείνος κάτι στον εαυτό του. Ένα τέλος καριέρας αντάξιο της καριέρας. Με την ΑΕΚ να του δείχνει, σαν κοινωνία, πολύ μεγαλύτερο σεβασμό από αυτόν που του είχε δείξει και στις δύο προηγούμενες φορές. Ήμουν βέβαιος ότι μπορούσε, ειδικά υπο αυτές τις συνθήκες, να τη βοηθήσει πολύ. Επειδή γνώριζα ότι το πίστευε ο ίδιος. Εύκολη εκτίμηση αυτή, για έναν επαγγελματία παρατηρητή της συμπεριφοράς των ποδοσφαιριστών. Αν ήξερες ότι ο Δέλλας δεν είχε κοροϊδέψει ποτέ στην ποδοσφαιρική ζωή του και είχε πολλές φορές παρατήσει τα έτοιμα, για να ξεβολευτεί, επειδή δεν ήθελε να πληρώνεται για να κάθεται ή για να δουλεύει εκεί που δεν τον εκτιμούν όσο του πρέεπει, στοιχημάτιζες ότι και τούτη τη φορά ή θα έπαιζε, ή θα σταματούσε.

Δεν περίμενα όμως ότι σε αυτή την ηλικία και σε αυτή την συγκυρία θα κατάφερνε να αναδειχθεί σε MVP της σεζόν για την ΑΕΚ. Μαγκιά του. Και μαγκιά όσων τον πίστεψαν, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, και τον πήραν πίσω, έστω τελευταία στιγμή. Μαγκιά και της ΑΕΚ να βάζει τον Δέλλα στη θέση που του αξίζει στην ιστορία της. Διότι είναι ένας από τους πιο σημαντικούς της στη σύγχρονη ιστορία της. Και επειδή την έχει σεβαστεί όσο ελάχιστοι.

Οι κάφροι επιστρέφουν τον ΠΑΟΚ στο παρελθόν του




Όσοι ζουν μακριά από τη Θεσσαλονίκη είχαν την ψευδαίσθηση ότι ο ΠΑΟΚ είχε κάνει άλματα στην αλλαγή νοοτροπίας. Οι κάφροι όμως τα ισοπέδωσαν όλα σε μια νύχτα. Έφεραν τον ΠΑΟΚ πολύ πίσω. Εκεί που ήταν πριν. Στο μίζερο παρελθόν του. Η πρωτόγνωρη, για την Τούμπα, αντίδραση της συντριπτικής πλειονότητας των θεατών αποδεικνύει ότι η πλειοψηφία έχει αλλάξει νοοτροπία κα συμπεριφορά. Μια μερίδα όμως αρκεί, ειδικά όταν έχει την ικανότητα να επιβάλλει, δια της βίας, τον νόμο της. Το διδάσκει η ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Το επιβεβαίωσαν τα αποψινά γεγονότα, που ακόμη, τέτοια ώρα, είναι σε εξέλιξη.

Ο ΠΑΟΚ κατάφερε πέρα από όλα τα άλλα, να μπει στην εποχή του εμφυλίου. Κι αν τον εγκαταλείψουν τώρα και αυτοί που διοικούν την ΠΑΕ, δηλαδή, κυρίως αυτός, ο Ζαγοράκης, θα μπει στον δρόμο της οριστικής επιστροφής στο παρελθόν του. Κρίμα.

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Διαγωνισμός ακαταλληλότητας στo ποδόσφαιρο

Σταθερά στην top list του app. store η εφαρμογή της «Εξέδρας»!

Επί 8 ημέρες βρισκόταν σταθερά εντός του top10 των δωρεάν εφαρμογών στο app store. Βρίσκεται σταθερά στην πρώτη θέση των δωρεάν εφαρμογών για τα σπορ. Στην συντριπτική πλειονότητά τους, οι χιλιάδες χρήστες μιας iPhone συσκευής, που επέλεξαν να «κατεβάσουν» την εφαρμογή της «Εξέδρας» μένουν ικανοποιημένοι, αν κρίνουμε από τα μηνύματα που λαμβάνουμε και από τα σχόλια που έχουν αναρτηθεί στο app. store.
Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από τις πρώτες εντυπώσεις των αναγνωστών για την εφαρμογή που ετοιμάσαμε. Ετοιμάζουμε ήδη τις βελτιώσεις για το update που θα δώσει ακόμη μεγαλύτερες δυνατότητες στην εφαρμογή και επιλογές/παροχές στον αναγνώστη. Σας ευχαριστούμε πολύ για την εμπιστοσύνη.

Η τελετή λήξης του CasetaGate



Εγραψα σήμερα στην «Εξέδρα» για την … πανηγυρική τελετή λήξης του CasetaGate. Για τα όσα έγιναν και δεν έγιναν, και τις συμπεριφορές των πρωταγωνιστών και ειδικά αυτών από τους οποίους ο Ελληνας ποδοσφαιρόφιλος περίμενε, μάταια ακόμη μια φορά, να βγάλουν μια άκρη για να καθαρίσουν το πρωτάθλημα.

Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Το κασετόφωνο που μάσησε την τρίτη κασέτα



Ο ένας πίσω από τον άλλο βγαίνουν, δεν κρύβουν τη χαρά τους, να φωνάξουν, να πανηγυρίσουν τη λήξη του caseta gate. Ναι, οκ, το καταλάβαμε, δεν πρόκειται να ακούσουμε, να ακούσετε άλλη «κασέτα». Φινίτο. Game over. Τέλος. Μα δεν περίμενε κανείς να συμβεί το αντίθετο. Κι εσείς που πανηγυρίζετε, και δεν μπορείτε να αφήσετε τη χαρά σας να κρυφτεί, εκτίθεστε. Κι ο κόσμος καταλαβαίνει. Δικάζει και καταδικάζει.

Τις πρώτες μου σκέψεις πάνω σε αυτό, όσα κατάλαβα από αυτή την ιστορία, για το κασετόφωνο που μάσησε την τρίτη κασέτα, θα τα βρείτε στο αυριανό φύλλο της «Εξέδρας». Και σε ένα επόμενο βίντεο σε αυτό το blog.

Δυστυχώς αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά ότι ο τρελός του χωριού της Ελλάδας, ο Δημήτρης Αλεξάνδρου, ζει μόνο στη φαντασία μας. Στις φαντασιώσεις μας.

Η αναστολή χρηματοδότησης της Superleague



Στο σημερινό φύλλο της «Εξέδρας» έγραψα τη σκέψη μου πάνω στην απόφαση της κυβέρνησης να αναστείλει τη χρηματοδότηση προς τη Superleague από την χορηγία του ΟΠΑΠ.

Συμφωνώ ότι το μέτρο αδικεί τις μικρότερες εταιρείες και ειδικά ορισμένες επαρχιακές ομάδες που περιμένουν αυτά τα χρήματα για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς ποδοσφαιριστές και πιστωτές. Και αυτές όμως ήξεραν σε ποιο πρωτάθλημα έμπαιναν, σε ποιο πρωτάθλημα συμμετείχαν. Και γνώριζαν, αν την είχαν διαβάσει, τις ρήτρες στη σύμβαση με τον ΟΠΑΠ.

Ναι, είναι άδικο να κόβονται γενικώς οι «επιχορηγήσεις». Κάπως όμως πρέπει να πιεστούν οι επιχειρηματίες, για να αλλάξουν, επιτέλους, συμπεριφορά.

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Κραυγή αγωνίας από το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο



Ενα από τα πιο κακά μαντάτα που μπορούσε να πάρει το ποδόσφαιρο ήρθε από τη Δ' εθνική κατηγορία. Το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, το ρομαντικό βάζει λουκετο. Αποφασίζει να πάει σε αποχή επειδή δεν αντέχει να βρίσκει τα προς το ζειν. Δεν έχουν χρήματα οι ομάδες για να ζήσουν. Και ποιο είναι το επόμενο βήμα; Ποιο δρόμο τους δείχνει η ΕΠΟ και η Πολιτεία, των ερασιτεχνών; Διαλύστε το μαγαζί, τους λέει. Κλείστε τις ομάδες. Μαζί και τις ακαδημίες. Για να ξαναγεμίσουν οι καφετέριες από πιτσιρικάδες, που θα χάσουν το νόημα, το ποδόσφαιρο. Για να φύγουν τα μικρά επαρχιωτάκια από το ποδόσφαιρο.

Η ΕΠΟ δεν έχει απάντηση προς τις ομάδες. Ούτε η γενική γραμματεία Αθλητισμού, που οφείλει ακόμη χρήματα από το 2007. Το ερασιτεχνικό, το ρομαντικό ποδόσφαιρο καταρρέει. Διαλύεται. Την ίδια ώρα που οι πειθαρχικές επιτροπές της ΕΠΟ ρίχνουν βαριά πρόστιμα για ασήμαντους λόγους.

Η "Εξέδρα", που είναι χορηγός ομάδας της Δ' Εθνικής, θα συνεχίσει να αναδεικνύει το πρόβλημα του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου. Και ο Θεός βοηθός.

Το μεγάλο ντέρμπι της κασέτας



Στο κείμενό μου, στο σημερινό φύλλο της «Εξέδρας», καταπιάστηκα με όσα είδαμε στους αγωνιστικούς χώρους την Κυριακή και με όσα ακούμε σχετικά με αυτά που θα διαβάσουμε και θα ακούσουμε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Φαίνεται ότι τούτες τις ώρες διεξάγεται, στο παρασκήνιο, ένα μεγάλο παιχνίδι. Περιμένω να μάθω νικητές και ηττημένους…

Σκάει η κασέτα - βόμβα στο ποδόσφαιρο!

Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Ο δρόμος για καθαρό πρωτάθλημα




Ο ένας πίσω απο τον άλλο, οι παράγοντες του ποδοσφαίρου δηλώνουν ότι δεν είναι σοβαρή επιλογή η διοργάνωση του πρωταθλήματος απο την ΕΠΟ. Είτε επειδή αυτη η αλλαγή δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους, είτε επειδή σκέφτονται τη σημερινή εικόνα και λειτουργία της ΕΠΟ.

Το ποδόσφαιρο έχει ανάγκη τη δημιουργία ενός νέου φορέα διοργάνωσης του πρωταθλήματος με προδιαγραφές UEFA. Αυτός ο δρόμος περνάει μόνο μέσα από την ΕΠΟ, με τη βοήθεια της Πολιτείας. Δεν περνάει μέσα από το υπόγειο της Superleague. Έγραψα τη σκέψη μου πάνω στο θέμα, στο σημερινό φύλλο της Εξέδρας.

Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Φτιάχνει κασέτες ο Δαλούκας



Διαβάζω τον Βοργιά να «αποκαλύπτει» ότι ο Γιώργος Δαλούκας ηχογραφεί, στη διάρκεια των τελευταίων 6 μηνών, όλα τα τηλεφωνήματα που δέχεται και αναρωτιέμαι αν έχει ή όχι πάει στην Ασφάλεια για να καταγγείλει τις απειλές που δέχεται και να ζητήσει να ηχογραφούνται τα τηλεφωνήματά του. Αν το έχει κάνει, πιθανόν να έχει ήδη βοηθήσει πολύ την έρευνα που επιχειρείται τους τελευταίους μήνες στο ποδόσφαιρο για τη διαφθορά. Αν δεν το έχει κάνει όμως…

Τον τελευταίο καιρό οι παράνομοι του ποδοσφαίρου ζουν με την ανησυχία ότι τους ηχογραφούν. Προσέχουν πιο πολύ από ποτέ. Αν τώρα προσπαθήσουν οι αρχές να τους παρακολουθήσουν και να τους ηχογραφήσουν, τσάμπα ο κόπος, τα χρήματα και οι σκληροί δίσκοι που θα χαλάσουν για να αποθηκεύσουν τηλεφωνήματα περί ανέμων και υδάτων.

Ξαφνικά γραφικός ο Μπιτσαξής!




Έγραψα στο exedra.gr για αυτό που καταλαβαίνω ότι συμβαίνει τις τελευταίες ώρες με τον γενικό γραμματέα Αθλητισμού στο ποδόσφαιρο. Ο Πάνος Μπιτσαξής τόλμησε να βάλει το χέρι του εκεί που κάνει τζιζ: στα συμφέροντα των επιχειρηματιών. Και τώρα πάνε να τον κάψουν, παρουσιάζοντάς τον έως και γραφικό...

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Η τρίτη κασέτα του Κούγια



Μια που είναι της μόδας οι ηχογραφήσεις, είπα να απαντήσω με αυτό τον τρόπο, με ένα ... ηχητικό ντοκουμέντο στα μηνύματά σας. :)

Δεν τσιμπάω με τις εντολές του Παπανδρέου







Με ρωτά ο Παύλος Τσίμας το πρωί στον ΒΗΜΑ 99,5, "τι λες; Θα γίνει κάτι τούτη τη φορα;". Απαντώ "όχι" και τον ακούω να μην δίνει άδικο στην απαισιοδοξία μου. Κοιτάζω το αποτέλεσμα του γκάλοπ και βλέπω ότι δεν πέφτει κάτω από το 80 τοις εκατό το ποσοστό των "η υπόθεση θα μπει στο αρχείο" απαντήσεων. Με ρωτά ένας αναγνώστης, "μα καλά, αν εσύ είσαι απαισιόδοξος, πώς θα συμβεί;". Προτιμώ να έχω προετοιμάσει τον εαυτό μου για το χειρότερο. Θα με βοηθήσει να υποδεχθώ με ανακούφιση το λίγο χειρότερο. Και να ενθουσιαστω αν γίνει το θαύμα και έρθει το καλύτερο. Δεν θέλω όμως να παραμυθιάζομαι, ούτε να παραμυθιάζω τον αναγνώστη. Και επειδή δεν θα μου πει τίποτα, διότι δεν θα είναι λύση, να τραβήξουν ένα δύο "ενοχλητικά" πρόσωπα απο το προσκήνιο του ποδοσφαίρου, δεν τσιμπάω. Ούτε φυσικά με τα "ο Πρωθυπουργός έδωσε εντολή να καθαρίσουν" σενάρια. Ας τα δω πρώτα όλα αυτά και μετά όχι μόνο θα τα πιστέψω, αλλά θα στήσω και γλέντι για την κάθαρση στο ποδόσφαιρο. Για την ώρα η κάθαρση υπάρχει μόνο στις σελίδες του βιβλίου μου, δηλαδή στην φαντασία μου. Κι έχει πλάκα ότι αρκετοί αναγνώστες του μου είχαν πει ότι τη βρήκαν πολύ χαρούμενη, αμερικανιά, την κατάληξη της ιστορίας μου, διότι "αυτά δεν γίνονται ούτε στα Παραμύθια".

Έγραψα σήμερα στην Εξέδρα την άποψή μου για αυτό που συμβαίνει. Μακάρι να μη βγω αληθινός και τούτη τη φορά να φτάσει η έρευνα και η αλλαγή στο απαιτούμενο βάθος.

Ήταν μεγάλη μου τιμή να ακούσω απο τον Παύλο Τσίμα ότι το "Σκίσε το manual" είναι το καλύτερο βιβλίο που έχει διαβάσει για ποδόσφαιρο. Θα ευχόμουν όμως να μην το είχα γράψει ποτέ. Να μην είχε αναγκαστεί η ...φαντασία μου να το γεννήσει.

Μια ανάσα ποδοσφαίρου από τον Ιαν Ρας



Πήραμε μια ανάσα οξυγόνο, τρεις τέσσερις αθλητικοί δημοσιογράφοι νωρίτερα το βράδυ. Ξεφύγαμε από τους Μπέους, τους Κούγιες, τις κασέτες, τις παράγκες, τους λιγόψυχους και τα λοιπά πρόσωπα που κάνουν παιχνίδι στο ελληνικό ποδόσφαιρο και θυμηθήκαμε τη χαρά της συζήτησης για το κανονικό ποδόσφαιρο. Είχα την ευκαιρία να συναντήσω έναν από τους ήρωες του παιχνιδιού των παιδικών μου χρόνων. Τον Ιαν Ρας. Και να θυμηθώ, σε μια κουβέντα μαζί του, πολλές μεγάλες ιστορίες του ποδοσφαίρου των παιδικών μου χρόνων. Ο Ρας είναι στην Αθήνα για να παρουσιάσει το πρόγραμμα της ακαδημίας της Λίβερπουλ. Κι εμείς είχαμε τη χαρά να τον συναντήσουμε και να καθίσουμε μαζί του σε ένα τραπέζι για να μιλήσουμε για ποδόσφαιρο. Κανονικό. Για ομάδες, ποδοσφαιριστές, προπονητές, για μπάλα.

Πρέπει να το ξεχάσω όμως. Και να γυρίσω στους πρωταγωνιστές του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα. Τον Μπέο και τα άλλα παιδιά. Καληνύχτα Ελλάδα. Καληνύχτα, ξανά, αγαπημένο μου παιχνίδι. Καληνύχτα κανονικό ποδόσφαιρο.

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Η νέα κασέτα στο youtube



Προφανώς είναι καλό μαντάτο για το ελληνικό ποδόσφαιρο που δίνουν σημασία σε αυτή τη νέα υπόθεση με σαφή σημάδια διαφθοράς ο «πολιτικός Τύπος» και τα media που δεν συνηθίζουν να προβάλουν πολύ τον αθλητισμό. Ως καλό νέο δέχομαι το πρωτοσέλιδο άρθρο των «Νέων» και μια σειρά από άλλα δημοσιεύματα που ζητούν από τις αρχές το αυτονόητο, δηλαδή να παρέμβουν και να ερευνήσουν. Είμαι όμως τόσο βέβαιος ότι και τούτη τη φορά τίποτα σοβαρό δεν θα συμβεί. Ότι δεν θα βγει άκρη. Ότι δεν θα ζήσω ποτέ την φαντασίωση που περιέγραψα στο τελευταίο μέρος του βιβλίου μου, την οποία θυμήθηκε ο Παύλος Τσίμας και θα συζητήσουμε, με αφορμή όλα αυτά, στην αυριανή εκπομπή του στον «ΒΗΜΑ 99,5».

Πώς το είπε ο Στρος Καν; Ζούμε μέσα στα σκατά. Το διάβασα το πρωί και σκέφτηκα, κοίτα ο ΔΝΤάρχης μας παρακολουθεί τόσο στενά που έχει καταλάβει κιόλας ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο μοιάζει με βόθρο. Προτού συνέλθω, διαβάσω και αντιληφθώ ότι αναφερόταν στο επίπεδο διαβίωσης του Ελληνα αλλά και στο επίπεδο της ποιότητας του ελληνικού κράτους. Μέρος των σκατών δεν θα ‘ταν το ποδόσφαιρο; Γιατί να έχουμε, στην προκειμένη περίπτωση, την ψευδαίσθηση ότι κάποιος θα ασχοληθεί σοβαρά και θα κάνει κάτι για να καθαρίσει το ποδόσφαιρο;

Περιμένω να ακούσω στο «γιουτούμπ», που είπε ο Μπέος, την επόμενη συνομιλία ή μονόλογο. Την επόμενη κασέτα. Για να δοκιμάσω τον εαυτό μου. Μπορεί να με σοκάρει κάτι από αυτά που θα ακούσω ή μια από τις φωνές που πιθανόν να αναγνωρίσω; Εγώ λέω όχι. Και περιμένω.

Οι κασέτες του Κούγια και ο φόβος των αρχών



Οσα έγραψα στην «Εξέδρα», πριν από το Μπέος live show, για το κασέτα gate.

Θα αποκτήσει σχέδιο η Α.Σ.Α.




Χάρηκα πολύ με τη συνομιλία που είχα σήμερα με τον Μάκη Τζάτζο, τον άνθρωπο που ανέλαβε, υπό πολύ δύσκολες συνθήκες, το περασμένο καλοκαίρι την ευθύνη να σχηματίσει το ρόστερ της Αναγέννησης στην Καρδίτσα. Χάρηκα με τη διαπίστωση ότι ο Τζάτζος, όπως και αυτοί που σηκώνουν το βάρος της χρηματοδότησης του συλλόγου έχουν την ίδια αντίληψη με μένα για το ποδόσφαιρο και το σχέδιο μιας επαρχιακής ομάδας. Καταλαβαίνω καλά ότι φέτος δεν είχαν πολυτέλεια χρόνου κα κεφαλαίων για να το θέσουν σε εφαρμογή, όπως είχαν κάνει στο παρελθόν. Χαίρομαι που έμαθα ότι αυτός είναι ο στόχος τους την επόμενη σεζόν. Κι εύχομαι να τα καταφέρουν, να το θέσουν σε εφαρμογή με την πρώτη ομάδα στη Β´ Εθνικη. Χάρηκα που ο Τζάτζος, όπως και οι μέτοχοι της ομάδας αντιλήφθηκαν την πρόθεση και το πνεύμα του κειμένου μου. Χάρηκα που καταλαβαίνουν, διότι έχουμε, οι ποδοσφαιρόφιλοι, να περιμένουμε καλά πράγματα από αυτούς. Σκοπεύουν, εφόσον τους το επιτρέψουν οι συνθήκες, να επιστρέψουν σε ένα αγωνιστικό σχέδιο που θα δίνει όραμα. Όχι στο ποδόσφαιρο απο συνήθεια.