Ενα blog για όσα συμβαίνουν στον αθλητισμό και όσα απασχολούν έναν αθλητικό δημοσιογράφο.

Τρίτη 23 Αυγούστου 2016

Η καλύτερη σχολή αθλητικής δημοσιογραφίας



Κάθε χρόνο τέτοια εποχή βρίσκομαι αντιμέτωπος με τις ψηφιακές ερωτήσεις παιδιών που προσανατολίζονται προς την αθλητική δημοσιογραφία και ζητούν την άποψή μου για την μια σχολή ή την άλλη, ή – ακόμη “χειρότερα” - μου ζητούν να υποδείξω μια σχολή την οποία αντιλαμβάνομαι ως ιδανική.

Απευθυνόμενος προς όλους εσάς που με έχετε ρωτήσει αλλά και προς εσάς που θα θέλατε να με ρωτήσετε, γράφω τα εξής: Δεν εργάζομαι σε κάποια σχολή, ούτε έχω ιδίαν αντίληψη για το πρόγραμμα και τις μεθόδους των σχολών. Συνεπώς προφανώς δεν μπορώ να έχω άποψη και να πάρω τέτοια ευθύνη απέναντι σε οποιονδήποτε, προτείνοντας την τάδε ή την δείνα ιδιωτική σχολή.

Σε όλους εσάς, που τούτη την εποχή λαμβάνετε μια σοβαρή απόφαση και πρόκειται να κάνετε μια σημαντική (αλλά όχι απολύτως καθοριστική) επιλογή για το μέλλον σας, θα έλεγα το εξής: η δημοσιογραφία έχει ήδη αλλάξει πολύ. Την έχει επηρεάσει όσο λίγα η τεχνολογική εξέλιξη, η ψηφιακή τεχνολογία. Δεν έχει απλώς αλλάξει σε σχέση με την προ 10ετίας φύση της. Αλλάζει δραματικά κάθε χρόνο συγκριτικά με την περσινή μορφή της. Και κατά συνέπεια αλλάζουν οι απαιτήσεις της, οι προδιαγραφές της, οι ζητούμενες δεξιότητες, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των νέων που θέλουν να δοκιμάσουν να λειτουργήσουν στη δημοσιογραφία.

Ανεξάρτητα από την επιλογή της σχολής, θα έλεγα, ξανά, ότι έχει μεγάλη αξία να οπλιστείτε με εφόδια τα οποία μπορείτε να αποκτήσετε και μόνοι σας, δηλαδή ως αυτοδίδακτοι, δίχως φοίτηση σε μια σχολή. Η εξοικείωση με τα social media, η εξοικείωση με την κάθε μορφής απεικόνιση της πληροφορίας και ειδικά με την επεξεργασία της εικόνας, δηλαδή την δημιουργία υλικού και την επεξεργασία για την παραγωγή ενός video είναι η καλύτερη προετοιμασία ενός φοιτητή για την visual δημοσιογραφία, η οποία πλέον είναι το παρόν, η αιχμή.

Κοντολογίς, όποια και αν είναι η σχολή που θα επιλέξετε, μην αρκεστείτε στην τροφή της. Βγείτε και κυνηγήστε μόνοι σας τροφή. Πειραματιστείτε με την δημιουργία εικόνας και την επεξεργασία εικόνας και ήχου. Μελετήστε τον τρόπο με τον οποίο τα αθλητικά media χειρίζονται τους social media λογαριασμούς τους και την αλληλεπίδραση των αναγνωστών/επισκεπτών τους. “Σπουδάστε” δηλαδή μόνοι σας το social media management & marketing των αθλητικών media. Ολα αυτά, μαζί με μια μεγαλύτερη σπουδή της ελληνικής γλώσσας μέσα από την ανάγνωση βιβλίων και την εκμάθηση ξένων γλωσσών είναι εφόδια ικανά να αποτελέσουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που θα πείσουν μεθαύριο έναν διευθυντή να σας δώσει μια ευκαιρία.


Εύχομαι αυτό το σημείωμα να βοηθά. Και φυσικά για τέτοιες ερωτήσεις το email μου και οι social λογαριασμοί μου παραμένουν στη διάθεσή σας. Αρκεί να μην πρόκειται για την “σε ποια σχολή λες να πάω;” ερώτηση.

Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016

Απευθύνομαι πάντα σε πολλούς, αλλά συνήθως γράφω για λίγους


Πάντοτε τα κείμενά μου απευθύνονταν στους πολλούς. Πολλές φορές όμως αποδεικνυόταν ότι απευθύνονταν σε λίγους. Αυτή εδώ είναι μια από τις πιο ευχάριστες εξαιρέσεις – εκπλήξεις του τελευταίου καιρού. Ενα σκληρό, όπως πολλοί σχολίασαν, κείμενο, που απευθύνεται σε πολλούς αλλά είχα την εντύπωση ότι ήταν τελικώς γραμμένο για λίγους, γνώρισε και γνωρίζει απήχηση από τους πολλούς. Εγινε ήδη ένα από τα πιο "μοιρασμένα" αθλητικά κείμενά μου στο gazzetta. Είναι από τα κείμενα – περιπτώσεις που σε πείθουν ότι καμιά φορά γυρεύουμε να ακούσουμε την αλήθεια και είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε την αλήθεια κι ας πονάει. Κάπως έτσι ερμηνεύω την απήχηση αυτού του κειμένου. Σε μια επίκαιρη στιγμή, στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, έρχεται ένα κείμενο να πει τα αυτονόητα, για να τα υπενθυμίσει. Και αυτό λειτουργεί. Κι αυτό είναι επικοινωνία. Με εξέπληξε το πλήθος και – κυρίως αυτό – το ύφος των μηνυμάτων που έλαβα από αναγνώστες. Και από τους μυημένους, δηλαδή τους αθλητές και τους προπονητές, και από γονείς, και από παιδιά. Χαίρομαι πάρα πολύ, κι ας τα βρίσκω υπερβολικά. Κυρίως χαίρομαι με τη σκέψη ότι αυτό το κείμενο υπηρετεί τον σκοπό για τον οποίο είναι φτιαγμένο: δημιουργεί προβληματισμό. Αν επιτύχει και τον στόχο, να βοηθήσει έναν γονιό να θυμηθεί τι επιρροή ασκεί στο παιδί του σε σχέση (και) με τον αθλητισμό, θα είμαι ευτυχισμένος.